Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά για τον χαιρετισμό που απευθύνω σήμερα, σε όλους εσάς τους εκπαιδευτικούς, αλλά ιδιαίτερα στους μαθητές από τόσα πολλά μέρη της χώρας μας. Επικοινωνούμε δε ηλεκτρονικά, αξιοποιώντας τα νέα εργαλεία που μας δίνουν οι Τεχνολογίες της Πληροφορικής και της Επικοινωνιών. Τεχνολογίες που εσείς γνωρίζετε πολύ καλύτερα αφού παρουσιάζεται τις ψηφιακές σας δημιουργίες και συμμετέχετε σε εκπαιδευτικά εργαστήρια και διαδραστικές δραστηριότητες. Είναι ευκαιρία να παρουσιάσετε τα έργα σας τα οποία έχετε δημιουργήσει στο πλαίσιο των μαθημάτων Πληροφορικής, των βιωματικών δράσεων, των ερευνητικών εργασιών  ή άλλων δράσεων στο σχολείο, με τη χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών.

Πραγματικά θα ήταν πολύ ενδιαφέρον για μένα να μπορούσα να μπορούσα να τα παρακολουθήσω όλα αυτά και από κοντά.

Με τη διοργάνωση αυτού του Φεστιβάλ δίνεται η δυνατότητα σε εσάς να επικοινωνήσετε και να ανταλλάξετε καλές πρακτικές με μαθητές από άλλα σχολεία άλλων περιοχών, να παρουσιάσετε τις εργασίες σας σε εκπαιδευτικούς, σε γονείς-κηδεμόνες, αλλά και πολίτες  τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλήνιο (μέσα από τις ιστοσελίδες των τοπικών φεστιβάλ, αλλά και τις μεταδόσεις από το Διαδίκτυο) επίπεδο. Με αυτόν τον τρόπο ανοίγετε τα σχολεία σας στην κοινωνία μας.

Ξέρω ότι δουλέψατε πολύ για να παρουσιάσετε όλα αυτά, αλλά δουλεύοντας με τους συμμαθητές σας σε ομάδες, θα είδατε ότι είναι πολύ πιο δημιουργικό αυτό και σας οδήγησε στην ανάπτυξη της εφευρετικότητάς σας και συμμετείχατε ενεργά στην καθημερινή εκπαιδευτική διαδικασία σε όλη τη χρονιά και θα ήταν μεγάλη χαρά για εσάς και ευκαιρία να καλλιεργήσετε όχι μόνο τις δεξιότητες με τις νέες τεχνολογίες αλλά και τις  κοινωνικές δεξιότητες. Γι’ αυτό και μεγάλη σημασία έχει η συμμετοχή σε όλα αυτά, από τα οποία όλοι βγαίνετε κερδισμένοι.

Το Υπουργείο Υπουργείου Παιδείας Έρευνας & Θρησκευμάτων  στέκεται αρωγός σε όλες αυτές τις προσπάθειες και να τις ενισχύσουμε:

  • Ξεκινήσαμε τις διαδικασίες προμήθειας και εκσυγχρονισμού όλων των ψηφιακών υποδομών όλων των σχολείων. Με την διαδικασία αυτή θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε κενά στον εξοπλισμό των σχολείων όχι μόνο σε υπολογιστές αλλά και σε οτιδήποτε άλλο ζητήσουν τα σχολεία, όπως εκπαιδευτικά ρομπότ με στόχο να αποκτήσουν όλα τα σχολεία εργαστήρια Ανοιχτών Τεχνολογιών
  • Προωθούμε το Ανοιχτό Λογισμικό και τις Ανοιχτές Τεχνολογίες. Οι ανοιχτές τεχνολογίες είναι ο βασικός πυλώνας ανάπτυξης της παιδείας μας. Η γνώση είναι δημοκρατικό κοινωνικό αγαθό, πρέπει να είναι ανοιχτή. Οφείλουμε να ενθαρρύνουμε την ανοιχτότητα σε όλες τις υπηρεσίες και τις υποδομές μας, ώστε να πετύχουμε τα πολλαπλασιαστικά οφέλη της συνεργασίας και της ανταλλαγής γνώσεων.

Θα ήθελα να ευχηθώ να έχει επιτυχία το φεστιβάλ και εμείς θα είμαστε πάντα πλάι σας σε τέτοιες πρωτοβουλίες.

Χαιρετισμός Υπουργού Παιδείας, Έρευνας στο 6ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας
Ετικέτες:    

Αφήστε μια απάντηση