Με έκπληξη είδα την πρόσκληση για το 8ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής Κεντρικής Μακεδονίας, γιατί συνέδρια οργανώνουν συνήθως επιστημονικές ενώσεις. Εσείς όμως οργανώνεται συνέδριο για τους μαθητές σας, το οποίο είναι ιδιαίτερα καινοτόμο και πρωτότυπο. Οι μαθητές παρουσιάζουν με τη χρήση ψηφιακών μέσων  ψηφιακά έντυπα, ιστοσελίδες, διαθεματικές προσεγγίσεις, μαθητικά blogs, δημιουργία κινουμένων σχεδίων, ηλεκτρονικές πλατφόρμες, κτλ.

Θα ήθελα να συγχαρώ τους εκατοντάδες εκπαιδευτικούς και τους Σχολικούς Συμβούλους των 7 νομών της Κεντρικής Μακεδονίας που με το μεράκι τους ενθαρρύνουν αυτήν την δράση. Αλλά κυρίως, εσάς τους 3.100 μαθητές και μαθήτριες οι οποίοι με δημιουργικότητα και πολύ κόπο παρουσιάζεται καινοτόμες εργασίες. Η ενασχόλησή σας με εργασίες επιστημονικών απαιτήσεων, η συμμετοχή σας σε ένα συνέδριο υψηλών προδιαγραφών, οι προσπάθειές σας για διαθεματική και διεπιστημονική προσέγγιση στο πλαίσιο των σχολικών μαθημάτων, και η βιωματική εφαρμογή των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών θα σας βοηθήσουν στις μελλοντικές σας σπουδές αλλά και στις επαγγελματικές σας δραστηριότητες. Ιδιαίτερα εντυπωσιάζει η Παιχνιδοχώρα με λογισμικά παιχνιδιών που κατασκευάσατε και μας καλείτε «να παίξουμε μαζί τους», το Robo-Land που μας δείχνετε τις εργασίες σας στον τομέα της ρομποτικής και των αυτοματισμών που με τις ρομποτικές κατασκευές σας συμβάλλετε στην εξοικείωση του κοινού με την ιδιαίτερη αυτή τεχνολογία. Και στα ειδικά Workshops θα ενημερωθείτε για τα τελευταία επιτεύγματα της τεχνολογίας όπως οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές.

Η συνεργασία σας  με το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας, το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ, το Σωματείο «Φίλοι του Τεχνικού Μουσείου Θεσσαλονίκης» και με τη συνδρομή διακεκριμένων ακαδημαϊκών και επιστημόνων μας δείχνει το υψηλό τεχνολογικά επίπεδο του συνεδρίου σας.

Το Υπουργείο Υπουργείου Παιδείας Έρευνας & Θρησκευμάτων στέκεται αρωγός σε όλες αυτές τις προσπάθειές σας και θα τις ενισχύσουμε αφού:

Ξεκινήσαμε τις διαδικασίες προμήθειας και εκσυγχρονισμού όλων των ψηφιακών υποδομών όλων των σχολείων. Με την διαδικασία αυτή θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε κενά στον εξοπλισμό των σχολείων όχι μόνο σε υπολογιστές αλλά και σε οτιδήποτε άλλο ζητήσουν τα σχολεία, όπως εκπαιδευτικά ρομπότ με στόχο να αποκτήσουν όλα τα σχολεία εργαστήρια Ανοιχτών Τεχνολογιών

Προωθούμε το Ανοιχτό Λογισμικό και τις Ανοιχτές Τεχνολογίες. Οι ανοιχτές τεχνολογίες είναι ο βασικός πυλώνας ανάπτυξης της παιδείας μας. Η γνώση είναι δημοκρατικό κοινωνικό αγαθό, πρέπει να είναι ανοιχτή. Οφείλουμε να ενθαρρύνουμε την ανοιχτότητα σε όλες τις υπηρεσίες και τις υποδομές μας, ώστε να πετύχουμε τα πολλαπλασιαστικά οφέλη της συνεργασίας και της ανταλλαγής γνώσεων.

Θα ήθελα να ευχηθώ να έχει επιτυχία το συνέδριό σας και εμείς θα είμαστε πάντα πλάι σας σε τέτοιες πρωτοβουλίες.

Χαιρετισμός Υπουργού Παιδείας, Έρευνας στο 8ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής Κεντρικής Μακεδονίας

Αφήστε μια απάντηση